Mobil +420 606 618 094

Facebook Tweet Rss

 Bílkoviny, proteiny

alt

Jedna ze základních živin. Štěpí se na aminokyseliny, které jsou používány pro stavbu buněk.

Bílkoviny jsou výživné látky, které jsou důležité pro stavbu těla. Denní doporučená dávka je asi 0,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Nedostatek bílkovin se projevuje špatný tělesným i duševním vývojem. Nadměrný přísun bílkovin naopak představuje velkou metabolickou zátěž pro játra a ledviny.

Základní informace o bílkovinách

Bílkoviny, odborně také nazývané proteiny, patří mezi biopolymery. Jsou to vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 103 až 106 a jsou složené z aminokyselin. Molekula bílkovin je jeden nebo více řetězců aminokyselin. Aminokyseliny patří mezi organické látky a jsou složené z atomů uhlíku, vodíky, kyslíku, dusíku, ale i z jiných jako je síra nebo fosfor.
Bílkoviny jsou podstatou všech živých organismů. Základní vlastnosti a povahu bílkovin rozpoznal Braconnot v roce 1819, za podrobnější znalosti bílkovin vděčíme E. Fischerovi a L. Paulingovi.

img

Komplexní program hubnutí

Program je určen pro ty z vás, kteří:chcete zdravě a bezpečně upravit váhu s podporou odborníka

čtěte dál

img

Úpravu jídelníčku na míru

Co to je a komu je určen – redukční, zdravý, vyvážený nebo dietní jídelníček?Dietní jídelníček po internetu je sestavován nutričním poradcem na základě podrobného dotazníku.

čtěte dál

Význam bílkovin

V současné době se obezita rozšířila po celém světě,a proto je také často nazývána„epidemie 3.tisíciletí“.V roce 1995 se počet obézních pohyboval okolo 200 miliónů,v roce 2000 toto číslo stouplo až na 300 miliónů.

img
  • základní složka pro růst a vývoj svalů
  • spoluúčast na tvorbě hormonů,enzymů a barviv, podíl na tvorbě trávicích šťáv
  • zvýšení látkové výměny organismu (část své vlastní energetické hodnoty spotřebují na svou přeměnu)
  • pomoc při udržování stálosti osmotického tlaku a rovnováhy vody v organismu
  • ochrana před infekcemi (zdroj imunobiologických látek)
  • přeprava při přenosu některých látek např. tuků

 


Člověk musí přijímat plnohodnotné i neplnohodnotné bílkoviny, spotřeba je ovlivněna věkem, pohlavím, zdravotním stavem, pracovní činností a klimatickými podmínkami. Některé bílkoviny mohou být znehodnoceny působením světla, tepla a mikroorganismů.

… jíme pro to, abychom žili, nežijeme proto, abychom jedli ...

....... Máte také problém z obezitou?Kontaktujte mne ........


Copyright © 2000-2010. Všechna práva vyhrazena.
Poslední aktualizace: 23. 08. 2013, 17:57:33 +0200 -
Design © 2011 Jaroslav Vimr·