Mobil +420 606 618 094

Facebook Tweet Rss

Hrách setý

 

Hrách setý

( Pisum sativum L. )- důležitý doplněk obilovin

Hrách setý patří do skupiny plodin označovaných jako luskoviny a patřících do čeledi bobovitých ( Fabaceae ). Dozrálé plody luskovin ( hrachu, čočky, fazolí, sóje, cizrny a dalších ) upravené pro lidskou výživu se nazývají luštěniny. Jejich výživná hodnota je vysoká, zejména pro vysoký obsah bílkovin, kterých obsahují nejvíce ze všech rostlinných potravin.

Z hlediska aminokyselinové skladby jsou bohaté na lysin, ale mají nedostatek methioninu, což; je situace úplně opačná než u obilovin. Proto se doporučuje jejich vzájemná kombinace. Výživová hodnota bílkovin směsí obilovin a luštěnin se blíží hodnotě bílkovin masa.

O luštěninách je známo, že obsahují antinutriční látky. Většina z nich je však pro nízký konzum zanedbatelná a vařením částečně dochází k jejich eliminaci. Nižší konzumace luštěnin je způsobena i tím, že mohou u konzumentů vyvolávat nadýmání. Za tuto nepříjemnost jsou odpovědny přítomné oligosacharidy, které mizí až při klíčení nebo vaří-li se s mořskou řasou Kombu, bazalkou, majoránkou či saturejkou. Přidáním anýzu a koriandru se stává hrách lépe stravitelným.

Hrách - v Evropě je znám z období neolitu. Nejdříve se pěstoval hrách s drobným zrnem a až později velkozrnný. V době kolem počátku našeho letopočtu byl hrách králem luštěnin v Itálii a Římané ho rozšiřovali v průběhu jejich vojenských výprav i do krajů severně od Alp. Jíst nezralá a sladká semena začali jako první Holanďané, a to se pak rozšířilo po celé Evropě. Zejména v 17. a 18. století byl hrách dostupný pouze vyšším vrstvám obyvatel jako pamlsek labužníku. Teprve v minulém století se stal lacinou luštěninou a zeleninou. Čechy mají také svoji ”hrachovou” historii. S oblibou se u nás konzumovala hrachová „pucálka“. Byl to naklíčený a opražený hrách, který se připravoval zejména o velikonocích na Škaredou středu. Lidi si tak připravovali po dlouhé zimě biologicky hodnotný pokrm bohatý na vitaminy a enzymy. Je na škodu našemu zdraví, že jsme si tento zvyk nedokázali udržet.

U nás velmi rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy.

Potravinářské využití hrachu je mnohostranné. Suché semena se používají na přípravu jídel přímo v domácnostech nebo jsou zpracovávaná na polévkové pasty a různé jiné produkty. Jako zelenina se s oblibou konzumují i různě upravená nezralá semena hrachu (zelený hrášek). Nedostatečná je konzumace naklíčeného hrášku.

Hrách obsahuje asi 25 % bílkovin, 62 % sacharidu, 1 % tuku, 6 - 7 % vlákniny, 2 - 3 % minerálních látek. Obsah tuku je nízký, ale má příznivé složení mastných kyselin. Hrách je významným zdrojem provitaminu karotenu a nezralá semena obsahují ještě vitamin C. Vysoký je obsah minerálních látek, zvláště fosforu a draslíku, ale i vápníku a hořčíku. Stejně jako jiné luštěniny je hrách bohatým zdrojem molybdenu.  

Hrách - je velmi sytý a vydatný, v kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje bílkoviny vysoké kvality. Hrách poskytuje tělu velké množství vitaminu skupiny B a obsahuje enzym proteázu - enzym bránící formování rakoviny na buněčné úrovni a tím působí preventivně proti rakovině.

 JAK UPRAVOVAT Hrách  ?

 

Recepty z Hrachu zde .... »»

 


Copyright © 2000-2010. Všechna práva vyhrazena.
Poslední aktualizace: 23. 08. 2013, 17:59:28 +0200 -
Design © 2011 Jaroslav Vimr·